Artysta

O.S.T.R.

12 Cze 2015, 11:20:09

Muzyk, producent, instrumentalista, raper. Jeden z najbardziej pracowitych i utalentowanych artystów w Polsce. Od kilkunastu lat konsekwentnie podąża w raz obranym kierunku artystycznym. Na scenie hiphopowej w kraju osiągnął właściwie wszystko.

Autor 20 albumów muzycznych. Posiadacz 5 złotych płyt, 5 platynowych i jednej podwójnie platynowej. Trzykrotny laureat Fryderyka – Nagrody Akademii Fonograficznej. Od kilkunastu lat w nieprzerwanej trasie koncertowej. Jeden z pionierów w wykorzystaniu zespołu instrumentalistów w czasie koncertów hiphopowych w Polsce. Płyty O.S.T.R. wydawane są w wyjątkowej oprawie edytorskiej, za którą odpowiada Grzegorz Forin Piwnicki, wyróżniany designer i ilustrator. Płyty O.S.T.R. wielokrotnie debiutowały na pierwszym miejscu zestawienia sprzedaży OLIS. Album “Kartagina” nagrany wraz z amerykańsko-kanadyjskim producentem Marco Polo był w pierwszym półroczu 2014 najlepiej sprzedającą się polską płytą według oficjalnego podsumowania Związku Producentów Audio Video.

Doceniony przez ś.p. Czesława Niemena, współpracował wielokrotnie z Michałem Urbaniakiem i braćmi Waglewskimi (Fiszem i Emade). Razem z Kasią Nosowską był dyrektorem artystycznym trasy Męskie Granie 2013. W ramach prestiżowego cyklu Made In Polska dał dla TVP Kultura niezwykły, wspaniale wyprodukowany koncert. Lubiany i doceniany za granicą, współpracował z muzykami z amerykańskiej, brytyjskiej i holenderskiej sceny hiphopowej. Z Chrisem Van Rootselaar i Jaapem Wiewel współtworzy kolektyw producencki Killing Skills. Jego nagrania emitują zarówno stacje studenckie, jak i Program Trzeci Polskiego Radia. Absolwent łódzkiej Akademii Muzycznej w klasie skrzypiec, pomysłowo wykorzystuje przyswojoną wiedzę klasyczną w kompozycjach opartych na czarnej muzyce miejskiej.

O.S.T.R. pochodzi z muzycznej rodziny, urodził się i wychował w Łodzi. Tu rozpoczynał karierę w ramach grup LWC i Obóz T.A., ale szybko dał się poznać solo jako niekwestionowany zwycięzca konkursów wolnego mikrofonu (bitwy freestyle). Krótki i przypadkowy występ na scenie łódzkiego klubu Prokadencja zapewnił mu w 2001 roku kontrakt na debiutancki album w Asfalt Records. Z wytwórnią tą związany jest do dzisiaj. Przyjaciel swoich fanów, człowiek towarzyski, otwarty, na co dzień skromny. Żonaty, ojciec dwóch synów.

Ostatni album Ostrego „Życie po śmierci” spotkał się z niespotykanym dotąd przyjęciem ze strony słuchaczy, bijąc rekord sprzedaży oraz przynosząc wytwórni pierwszą w historii podwójnie platynową płytę.

http://www.asfalt.pl/category/o-s-t-r/

(20/06/2016)

 

Główna dyskografia

 

„Masz to jak w banku” (2001)

„30 minut z życia” (2002)

„Tabasko” (2002)

„Jazz w wolnych chwilach” (2003)

„Jazzurekcja” (2004)

Projekt Ostry Emade „Szum rodzi hałas” (2005)

„7” (2006)

„HollyŁódź” (2007)

„Ja tu tylko sprzątam” (2008)

„O.C.B.” (2009)

„Tylko dla dorosłych” (2010)

Projekt Ostry Emade „Złodzieje zapalniczek” (2010)

„Jazz, dwa, trzy” (2011)

Tabasko „Ostatnia Szansa Tego Rapu” (2012)

O.S.T.R. & Hades „HAOS” (2013)

O.S.T.R. & Marco Polo „Kartagina” (2014)

„Podróż zwana życiem” (2015)

„Życie po śmierci” (2016)

Kategorie: O.S.T.R.

comments powered by Disqus